sâmbătă, 3 mai 2014

“Compania DDD vs gandacii de bucatarie”.


Ce o sa povestesc acum este un secret care il port in suflet de mult  timp.
Cum spunea si Rose,colega mea de tragedie ca sa spun asa,inima unei femei este un ocean de mistere.
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant dar cand am auzit fraza ''cum  ati  scapat'' a concursului mi-am adus aminte de cea ce traisem.Mi-am  pus  ochelarii si am  inceput sa scriu,macar printr-un concurs sa pot marturisi si eu secretul care il ascund de zeci de ani.
Well, toti stim povestea celebrului Titanic. Vaporul de lux care sa scufundat si au  murit multi  oameni.Ei bine pana si  Titanicul avea gandaci,desigur in compartimentele unde traiau oamenii saraci.Sunt miliarde de oameni care au vazut filmul.Multi au facut  zeci de scenarii dar nimeni nu stie exact ce sa intamplat acolo decat cei care au fost acolo.
Toti stim de povestea lui Jack si Rose dar adevarul  e ca a fost inca  o alta poveste  iar eu sunt cea care va poate spune.
Aveti doua optiuni :sa ma credeti sau sa nu ma credeti.
Cand imi amintesc sufletul imi tresare si ochii mi se  umple de lacrimi caci a fost o poveste care mi-a schimbat viata.

Imi aduc aminte de capitanul
 Edward John Smith,un capitan de nota 10 dupa parerea mea care a incercat din suflet sa salveze vasul si a se salva si pe sine dar nu a reusit.
De asemenea nu am cum sa o uit nici pe Margaret   ,noi ii spuneam Molly,multi nu o suportau caci spuneau ca sa imbogatit peste noapte dar adevarul e ca spunea oamenilor pe fata.Eu ma intelegeam foarte bine  cu ea.
 Cred ca va intrebati daca am cunoscut-o pe Rose DeWitt Bukater,era de a dreptul  imposibil sa nu o cunosc.De fapt ar fi trebuit sa   o urasc dar apoi am realizat  ca  nu era niciun lucru care sa ne lege si avea sa ma insel ,era doar o tanara  nefericita care nu iesea din cuvintele mamei ei.

Sunt multi de care sa-mi amintesc insa cea ce cu siguranta imi amintesc este bogatia vaporului,frumusetea lui,usile mari,reuniunile celor bogati si cestile de aur.
Acele reuniuni erau locul unde  artistrocratii se laudau insa totul era de aparenta.
De  fapt  singurul lucru real era doar vasul.

Desigur ca   stiam  multe despre povestea lui Rose si nu ca ar fi povestit aceasta de curand ci pentru ca am fost acolo,stiam ca traieste ,ei bine,nu numai ca am fost acolo ci am avut si o legatura directa.Daca nu a mentionat de mine in marturisirile ei e pentru ca probabil a uitat sau nu a avut un motiv.
Sunt multe  povesti care nu s-au spus dar totusi ele exista.Multe secrete,lucruri care au murit odata cu cei care s-au inecat.
 Nu stiu  multe despre supravietuitori,stiu ca au existat  insa detaliile aveam sa le aflu   cand Rose a povestit.Ma bucur ca si ea este una din supravietuitoare  insa  ma bucur ca ceva a salvat-o si acela a fost  Jack.
Pe mine ma salvat alt lucru  dar iata ca avem ceva in comun.
Eram buna prietena cu Jack,baiatul glumet,modest cu ochii bine fixati pe o persoana:Rose.
 Dormeam amandoi in acelasi compartiment,compartimentul saracilor.
Cand Rose si-a relatat povestea am fost trista sa stiu ca Jack a murit insa la ei a fost o iubire sincera,acel gen de iubire care nu se va uita niciodata.Cum a spus si ea,el a salvat-o in multe feluri.
14 Arilie 1912 reprezinta o zi trista  dar pentru mine este  acea experienta care ma ajutat sa ma salvez.Totusi nu voi uita niciodata invazia de gandaci din compartiment,gandacii  au ramas o amintire urata pentru mine,ei si Cal.
 Caledon Hockley ,un nume  care la inceput l-am iubit  apoi l-am urat.
Din spusele recente ale lui Rose stiu ca acesta ar fi murit de  boala grea.
Stiu ca era un om manipulator care isi trata logodnica pe Kate ca pe un obiect.
Stiu ca mama ei o pregatea pentru a  se casatori desi se observa clar ca  ea nu il suporta.
Stiu ca Jack a salvat-o pe Rose de la inec  pentru prima oara,stiu invitatia la cina,stiu tot caci chiar Jack ne povestea in compartiment.

In afara de Fabrizzio eu eram una din prietenele bune ale lui Jack.
 Uneori Rose venea cu Jack la petrecerile noastre ale saracilor,uneori dansa si se distra pana in zori.
Eram o tanara saraca si  tot ce imi dorem era sa urc pe  vas sa calatoresc pentru a gasi un barbat bogat.

Mama ma urcase la  bord cu aceasta idee .Nu voi uita ziua in care m-a urcat la  bord.Era anul  1912 in Southampton.
Eram  obligata sa imi ascult mama caci ea stie foarte bine ce e bine pentru mine.Evident greseam sa cred asta.
Spunea mereu ca  sunt  tanara si trebuie sa profit de asta pentru a scapa de datorii.
Desigur ma lasat sa urc singura  pe vas,ea ramand in urma mea.
Eram o femeie bruneta,cu ochii mari ,slabuta.Purtam si eu palarii si rochii  caci incercam sa pretind  ca sunt de vita nobila.
Vroiam sa pacalesc si am  fost  repartizata in  compartimentul celor de vita nobila.Toti ma intrebau cine  sunt caci nu ma recunosteau dupa nume.Desigur ca Molly s-a dat seama repede cine sunt dar i-am spus povestea mea iar ea sa oferit sa ma ajute.
Am impartit aceeasi camera ea fiind o femeie singura,mi-a oferit tinutele ei si mi-a inventat un nume,asa reuseam sa ma prezint  la petreceri pozand in  verisoara ei,ma numea Florance dar imi spunea Flor  .
Acolo am intalnit pe Rose si mama ei dar si pe  Caledon Hockley,logodnicul ei,un om cu o privire fixa  la fel ca a lui Jack .Tot timpul ma privea pe furis insa se pare ca pe Rose nu avea  sa o deranjeze,era mereu cu gandul plecata departe.
Tin minte ca Caledon  fuma  trabucuri tot timpul.

Scopul meu a  avut rezultate bune.In  timp ce Rose era distanta cu Caledon eu am profitat si am devenit amanta lui,desigur Rose nu stia  asta sau poate ca da ,habar nu am .Ne intalneam seara si incercam  sa profit de banii lui  si compania  lui foarte mult desi si eu pretindeam ca sunt  bogata.
Cal chiar se gandea serios sa renunte la Rose  in favoarea mea,se saturase de ea.
Mi-a cerut chiar sa devin prietena ei si sa fiu atenta unde se duce si ce face.
Nu am reusit sa devin prietena ei deloc caci ea era in lumea ei iar eu nu prea o suportam foarte mult.
Mama imi spusese sa gasesc un barbat sa il storc de bani  dar eu aveam sa ma indragostesc de Caledon de aceea pozitia de amanta nu ma  deranja.
Totul avea sa se termine curand cand subalternii capitanului  navei au aflat ca eu  nu sunt cine spun.
Molly nu a patit nimic pentru ca ma ajutat fiind o persoana influenta dar nu avea cum sa ma ajute iar Caledon cand a auzit ca mi-am batut joc de el ma numit tarfa si ma dat pe  mainile subalternilor  capitanilor care m-au repartizat unde imi era locul,in compartimentul celor saraci.Acolo in compartiment era totul foarte modest si seara m trezeam cu cate un gandac.
Acolo i-am cunoscut pe Jack si Fabrizzio  niste tineri cu vise mari care traiau viata la maxim.
Auzisem de fapta necugetata care  a vrut sa o faca Rose si  de faptul ca Jack a salvat-o si ma bucuram mult ca mizerabilului de Caledon nu-i merge bine cu logodnica sa.

Intr-o zi Caledon a venit in  compartiment spunand ca aici imi este locul printre mizerie si gandaci.
Recunosc ,erau gandaci ,veneau de la bucatarie,peste tot dar  era si multa veselie si dans dar mai presus erau oameni cu suflet cad.Ce puteam face impotriva gandacilor?Din pacate nimic desi mama obijnuia acasa sa-i omoare cu apa fiarta.Mi-as fi dorit mult sa fi existat pe atunci o companie buna cum este DDD care sa extermine gandacii.
Planul mamei mele esuase si nu intelegeam cum puteam fi indragostita de un ticalos recum Caledon,nu era  un lucru  pe care sa mi-l propun.
 Am auzit si de invitatia la petrecere   pentru Jack insa eu nu credeam in bunatatea lui Caledon de aceea am tinut sa   il avertizez pe Jack. Desigur ca Molly impreuna cu mine l-am ajutat pentru a arata ca un adevarat aristrocrat la acea intalnire.
Jack vorbea tot timpul de Rose ,era fascina insa eu ma temeam ca Caledon nu -i va lasa sa-si traiasca iubirea.

Nu stiu daca Rose a aflat vreodata ca eu am fost amanta lui Caledon,sincer nu cred ca i-ar fi pasat.
In fine,incepuse sa nu imi fie  chiar atat de antipatica de aceea incercam  tot timpul sa-i ajut pe Rose si Jack caci  ma convingeam pe zi ce trece ca, Cal  e un ticalos.
 Jack mi-a facut un desen.Era portretul meu
, era foarte talentat insa  cand a pictat-o pe Rose era foarte emotionat si desi nu a vrut sa ne povesteasca cu lux de amanunte  din povestile ale lui Rose din prezent  am aflat ca a fost un moment destul de erotic pentru ei.
Stiu ca Caledon ii urmarea tot timpul si   stiu si ca la acuzat pe Jack de furtul medalionului.Stiam ca era o capcana pusa la cale de el insa din pacate nu aveam cum sa il ajut pe Jack.
La un moment dat    subalterni capitanului erau foarte misteriosi dar  apoi avea sa se afle ca vasul sa lovit de un iceberg si in cateva ore se va scufunda.Ceva la fel de rau  ca gandacii deci nu ma inspaimanta desi mi-am spus ca trebuie sa ma salvez.
Desigur ca cei din compartimentul bogatilor inca disimulau si se prefaceau ca totul e in regula.In scurt timp a inceput sa fie panica,lumea era agitata, subalternii imparteau veste de salvare desi  pe primul loc erau cei bogati.
Dupa doar o ora devenise panica desi  inca se auzeau muzicienii,luminile se stingeau si aprindeau iar capitanul nu era de gasit.
Farfuri incepuse sa se sparga si apa incepuse sa isi faca locul peste tot.In scurt timp bogatii se amestecase cu saracii,unii bogati  nu intelegeau  inca ce se intampla. Subalternii  aduceau permanent  veste de salvare si spuneau sa eliberam camerile dar  multi din compartimentul meu au luat decizia sa moara inecati,imbratisati in camera lor caci stiau ca barcile se vor umple intai cu  cei bogati iar pentru ei nu vor fi locuri.
 Nu reusisem sa aflu ce sa intamplat cu Jack si nici de Caledon nu stiam nimic.Era multa agitatie.Apa umpluse toate compartimentele.Era foarte rece.Am coborat pana la lift , nivelul apei era foarte mare.Erau multi oameni dar desigur din clasa mea sociala,acestia cereau sa se deschida liftul dar desigur nu se permitea.
Cand am intors capul  i-am vazut si pe Jack si Rose si m-am bucurat mult pentru ei,ma bucuram ca Rose la crezut  ca e nevinovat si ca a putut sa scape  caci stiam de la Molly ca acesta era inchis intr-o  camera.
 Am ajuns  pe punte si lumea se imbulzea catre barci in timp ce ofiterul  se ruga sa se faca liniste.Oamenii erau disperati.Ordinea in barci era facuta desigur dupa  ordinea clasii sociale avand intaietate  femeile si copii.
Acolo incercam sa imi gasesc si eu o barca ,la fel si Fabrizzio dar ofiterul era foarte nervos si   la impuscat.
Am  ramas socata,bunul meu prieten murise.
Calvarul  incepuse si  oamenii erau din ce in ce mai agitati.
 Singurul moment  cand i-am mai vazut pe Jack si Rose a fost cand   Rose  cobora intr-o barca si Jack o privea.Stiam ca avea sa fie o cursa  a ticalosului de Caledon .Toti au ramas uimiti cand Rose sa intors pe vas razgandindu-se.
De acolo nu am stiut ce sa intmplat cu  ei doi  caci atat Caledon cat si Rose si Jack au  disparut de sub privirea mea.
Ramasese putine barci si  eu incercam  din rasputeri sa pot sa  ma urc in una,ramasese  doar nivelul 3,oameni  din compartimente sarace.
Nu am vazut-o pe Rose urcand in vreo barca deci nu stiu ce sa intamplat cu ea. Vasul incepuse sa se lase si multi stateau agatati de el.
Era inceputul sfarsitului.
Eu tot asteptam sa ma urc intr-o penultima baca dar in fata mea a aparut Caledon cu un copil in brate care plangea.
Desigur ca   se folosea de copil caci ticalosul nu  avea vreun copil..El in sine era un gandac,un gandac mizerabil 
L-am lasat pe el sa urce in penultma si eu m-am urcat cu  teama in ultima.
Barca se lasa   in jos cate putin la semnalele ofiterului insa groaza  incepuse.
Am reusit sa scap.Stateam in barca.Nu pot sa explic in cuvinte ce frig era.
De la distanta vedeam cum oamenii se aruncau singuri sau unii cadeau datorita atractiei fizice caci   jumatate din vas incepuse sa se lase in jos.
Priveam cu groaza din barca cum mor mii de oameni.
Apoi  Titanicul sa rupt in doua si sa scufundat.
A urmat tacerea.

Cei dupa barci au fost dusi pe vasul Carpathya,acolo am primit ingrijiri de la maicute si infirmiere.
Era multa disperare, multe femei si mame isi cautau sotii,fii pe lista pentru a vedea daca sunt vii sau morti.
Acolo putin mai tarziu l-am  vazut si pe ticalosul de Caledon dar si pe Kate insa   nu am vrut sa mai am nici o legatura cu ei.
M-am intrebat mereu ce sa intamplat cu Jack insa    am aflat din marturisirile lui  Rose din prezent ca acesta murise,desigur  ca mi-a parut rau.
Nu mai simteam  niciun sentiment pentru Caledon,cred ca simteam aceeasi greata care o simtea si Rose.
Iata ,eram doua femei  din
doua clase total  diferite dar care aveam atatea in comun.
Pe ea a salvat-o iubirea.
 Pe mine ma salvat clipa cand mi-am dat seama ca ,Cal e un ticalos..Aceea clipa cand am fost descoperita si trimisa  in compartimentul celor saraci intre gandaci dupa cum spunea Caledon a fost  ceva groaznic insa  nu gandacii erau atat de groaznici,nu,ci  atitudinea  unui  om ticalos,Cal.
Desigur ca m-am intors acasa   cu alte principii despre viata bani si iubire.Experienta  dupa Titanic mi-a salvat viata  si ma facut sa inteleg ca dorintele mamei nu erau importante,nu banii erau importanti  ci principiile,libertatea ,cinstea,iubirea.
Mama nu a fost de acord cu gandirea  mea dar nu a avut incotro.
In prezent imi impart  viata cu un fermier pe nume Marian  care nu este un om bogat dar este omul care ma iubeste,tatal copiilor  mei.Si eu il iubesc si desi e batranel inca exista  intelegere.
 Cea ce am trait pe Titanic  nu voi uita  niciodata.A fost o experienta care ma marcat.
 Nu voi uita niciodata acel vas de lux
  insa nu voi uita nici superficialitatea celor bogati care disimulau ca erau fericiti.
Desigur ca si eu gandeam gresit cand  am incercat sa-i indeplinesc dorinta mamei si chiar  fara sa-mi propun  m-am indragostit dar apoi mi-am dat seama ca Caledon era un om incapabil sa faca o femeie  fericita.
Pana la urma ma bucur  ca Rose a scapat de el si ca la fel ca mine si-a dat seama ce  mai important  pentru ea.
Ce ironic,ea o fata bogata  sa indragostit de un sarac iar salvarea    ei a fost el,din toate punctele caci prin el a cunoscut iubirea dar a fost si salvata de la moarte.
Iar eu cea care am vrut sa indeplinesc dorinta mamei m-am indragostit dar mi-am dat seama ca era un ticalos si  mi-am dat seama ca libertatea si cinstea   sunt mult mai importante.Acea clipa cand  Caledon ma dat pe mana ofiterilor pentru a ma duce in compartimentul celor de categorie inferioara  a fost salvarea mea desi niciodata nu voi uita imaginea gandacilor . .combaterea gandacilor de bucatarie
Cand am auzit pe Rose  spunand povestea mi s-au umplut ochii de lacrimi.
Numai  noi doua dar si cei care au trait acele momente stim exact ce am simtit.
Nu pot uita   fara sa ma intristez acea tragedie in care multi,saraci sa bogati si-au pierdut viata insa nu pot uita  nici de gandacii,de atuci am o oroare pentru ei, totusi prefer gandacii decat o viata fara libertate.
Titanic va ramane mereu in sufletul oamenilor  si credeti-ma se intampla uneori sa am gandaci in bucatarie dar sunt prea batrana ca sa-i pot urmari de aceea chem  Compania DDD si ei ma scapa de gandaci.Ei  pentru mine nu reprezinta un pericol,ci  amintire urata  a imagini unui ticalos ,Sa-mi dau seama de limitele mele acest lucru ma salvat mereu.Campania DDD